Hacienda Paraíso

Location
Puebla, Mexico
Year
2018 - 2020
Category
Residential
Built surface
21,596 m2
Project Directors
Leonardo Neve, Diego Vilatela, Angel Valerio
Design team
Jesús Amezcua, Otli Campos, Roberto Martínez, Rita Bustos, Ivonne Deaquino, Maximiliano Pasquel, Javier Flores, Roberto Tlatelpa, Diego Reyes
Project team
Otoniel Solís, Juan Carlos Polvo, Alejandra Saucedo, Alan Hernandez, Mario Rentería
Photography
Patrick Lopez Jaimes
Status
Under construction

The project is developed in the old paradise farm amidst nature and remnants of the ranch. The design dialogues and respects the existing elements, integrating the new concepts of contemporary and landscape design. Generous green and coexistence areas emerge as the guiding axis of the project around which the houses are articulated.

The green axis is raised as a main space in which recreational activities and sports are developed. The architectural proposal provides a double main facade to the houses. Special attention was paid to the conception of an experience through the creation of atmospheres, understood as the set of architectural, environmental and social elements that make up the perceived space through intense sensations. The creativity of the user is encouraged to discover, inhabit and modify the diversity of atmospheres.

A housing complex that emerges under the premise that the user is as important in the creation of the architectural work, as the architect who designs it. Considering this approach, the possibility of personalization by the inhabitant of the space in 3 axes was given particular relevance:

Multiplicity of possibilities, avoiding the unique prototype, various configurations are proposed so that the user selects the one that best suits his life and budget project

Progressive growth, housing is articulated from a rigid core where facilities and services are located, surrounded by an adaptable program, allowing the gradual expansion of spaces and facilitating the multiplicity of possibilities

Customization of the space, the user is not a motionless concept, his needs and life project changes over time. It gives you the opportunity to customize the areas of progressive growth, using a wide range of materials and finishes. The volumetry and original architectural configuration encourage these modifications to be evident without losing the aesthetics of the whole